Archive for October, 2008

Личноста и финансиското управување

Др. Роберт Хоган е автор на овој текст и основач на Хоган Асесмент Системс за чии производи на проценка на личност ААГ Комуникации е овластен дистрибутер за Македонија

Луѓето во светот на финансиите тежнеат да не обрнуваат премногу внимание на на личноста. Постојат бројни податоци кои го поддржуваат овој генерализиран став. Но, од личноста зависат одлуките кои ги носат финансиските менаџери. Успехот или неуспехот на секоја организација е всушност сума на одлуки кои лидерите ги прават на дневна основа. Несомнено е дека успехот на организацијата во многу зависи од личноста на лидерите. Земето го примерот на Lehman Brothers, 150 години стара инвестициска банка на Wall Street со 25,000 вработени ширум светот. Таа беше четврта најголема банка во светот и објави банкротство на 15 септември, 2008…

Повеќе

Раздолжување е новиот слоган на глобалната финансиска заедница!

Верица Хаџи Василева-Марковска, партнер ААГ

Светските финансиски пазари здивнаа. Драмата на светските берзи во Конгресот во САД од последните три недели во пеокотот доби завршница – барем на една важна епизода.

Претседателот на САД, Џорџ Буш во петокот, на 3-ти Октомври, го потпиша Законот за итна економска стабилизација, неполни два часа откако Конгресот го изгласа. Нетрпеливоста на целата финансиска (и не само финансиска) публика да го добие овој закон беше подгреана особено откако во понеделникот Конгресот го одби првиот негов текст. Пазарот реагираше панично. Индексот Дау Џонс на 29-ти септември падна за рекордни 777 поени, а значително паднаа и берзите во Европа, Австралија и Јапонија…

Повеќе