Раздолжување е новиот слоган на глобалната финансиска заедница!

Верица Хаџи Василева-Марковска, партнер ААГ

Светските финансиски пазари здивнаа. Драмата на светските берзи во Конгресот во САД од последните три недели во пеокотот доби завршница – барем на една важна епизода.

Претседателот на САД, Џорџ Буш во петокот, на 3-ти Октомври, го потпиша Законот за итна економска стабилизација, неполни два часа откако Конгресот го изгласа. Нетрпеливоста на целата финансиска (и не само финансиска) публика да го добие овој закон беше подгреана особено откако во понеделникот Конгресот го одби првиот негов текст. Пазарот реагираше панично. Индексот Дау Џонс на 29-ти септември падна за рекордни 777 поени, а значително паднаа и берзите во Европа, Австралија и Јапонија…

Повеќе

Leave a Reply